Categorii
Curiozitati Tehnologie Viata

Dezastre naturale provocate de catre oameni: barajul Vajont

Vajont

In anii 1920, compania energetica italiana SADE avea un vis: sa ridice un ditamai barajul in valea raului Vajont. Treaba avea sa dureze cateva decenii si, in timpul asta, SADE a asigurat lumea ca a studiat terenul – inclusiv alunecarile de teren – si ca totul va merge perfect.

Au aparut expertii care au inceput sa spuna ca declaratiile lor sunt vrajeli, comentand ca acea parte a muntelui Toc se va prabusi in bazin daca vor face barajul. SADE s-a decis sa acestia blufau, terminand constructia in 1959 si incepand umplerea in 1960.

Cred ca va dati seama in care directie se indreapta povestea.

Dupa o serie de mici alunecari de teren, SADE stia ce trebuie sa faca: sa dea in judecata mass media care a prezentat povestea.

Un an mai tarziu, s-au inregistrat cinci puternice cutremure, insa SADE le-a ignorat, citand adevarul stiintific conform caruia un cutremur nu loveste acelasi loc de doua ori (nu e adevarat, apropo). Apoi, au inceput sa umple bazinul la nivelul maxim. Intre timp, chiar si muntele se misca in jos cate un metru pe zi in incercarea de a fugi de propria-si tragedie oribila.

In 1963, SADE si-a incercat noroc prea mult si dupa multe incercari de a umple si seca rezervorul, ploaia si-a unit fortele cu o alunecare de pamant masiva in rezervor, ducand la aparitia unui val inalt de 228 de metri, care a sters de pe fata pamantului satele Erto si Casso, care nu stiau ca un mega-tsunami era iminent.

Guvernul italian (care acum detinea barajul) a incercat sa scape de responsabilitati, dand vina pe „Proiectarea misterioasa a iubirii lui Dumnezeu”, care e un titlu excelent pentru o formatie de J-Pop, insa este o scuza destul de jalnica atunci cand au murit 2.000 de oameni. Dupa un proces indelungat, SADE a fost considerat responsabil pentru dezastru, insa nu a trebuit sa plateasca nimic, dovedind iar ca infractiunile (sau cel putin, neglijenta) nu te costa intotdeauna si pe tine.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *