Categorii
Curiozitati

Exista fantome?

Daca esti unul din cei care crede in fantome, afla ca nu sunt putini. Culturile din intreaga lume cred in spirite care supravietuiesc in fata mortii si continua sa traiasca pe un alt taram. De fapt, fantomele se numara printre cele mai populare fenomene paranormale: milioane de oameni sunt interesati de fantome, iar un sondaj de opinie realizat in anul 2005 a scos a iveala ca mai mult de 37% din americani cred in case bantuite, iar mai mult de jumatate din acestia cred ca fantomele chiar exista.

Fantomele au devenit un subiect extrem de popular in randul oamenilor, astfel ca apar in nenumarate povesti, din Biblie pana la povesti din folclor. Astfel, o buna parte din povestile cu fantome sunt legate de credinte in supranatural, inclusiv in experientele de dupa moarte sau comunicarea dintre spirite si cei vii.

Din cele mai vechi timuri oamenii au pretins ca au comunicat cu spiritele. De exemplu, in Anglia Victoriana, era la moda ca femeile sa organizeze sedinte de spiritism in saloanele lor. In America anilor 1800, au aparut din ce in ce mai multi oameni care sustineau ca pot vorbi cu cei morti- insa au fost demascati ca fiind sarlatani, asa cum a fost acuzat si Harry Houdini.

Stiinta si logica fantomelor

Experientele personale sunt ceva aparte, insa dovezile stiintifice sunt acelea care conteaza cu adevarat. Ca parte a dificultatii in studiul fantomelor este si conventia universala a definitiei acestui termen. Unii sunt de parere ca acestea sunt spiritele mortilor, care dintr-un anumit motiv raman ratacite in drumul lor spre Lumea de Dincolo, iar altii sunt de parere ca fantomele sunt entitati telepatice proiectate din fundul mintii umane.

Exista o multime de contradictii atunci cand vine vorba de existenta fantomelor. De exemplu, fantomele sunt materiale sau nu? Se pot deplasa prin obiecte solide fara a le deranja sau pot tranti usi si sa arunce obiecte prin camera? Logic si fizic, unul din cele doua lucruri trebuie sa fie adevarat. Daca fantomele reprezinta sufletele oamenilor, de ce acestea apar sub forma de obiecte neinsufletite, cum ar fi trenuri bantuite, masini etc.?

2 răspunsuri la “Exista fantome?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *