Termenul „fashion icon” a inlocuit relativ recent notiunea putin mai veche de „fashion leader”. In timpul celei de-a doua jumatati a secolului 20, moda a devenit mai putin ierarhica, mai merituoasa si dominata de media sau dominatoare de media, mai bine zis. Intr-adevar, media in sine si-a creat proprile icon-uri in ceea ce priveste stilul , in timp ce examineaza toate persoanele aflate in domeniul modei: jurnalisti, stilisti, modele si designeri.
In timp ce inainte moda era creata in atelierele de creatie, si toata lumea se lua dupa ultimele tendinte de pe podiumuri, de la un timp-in ultimii ani-moda se face pe strazi si multa lume isi impune un stil al sau personal dupa care poate se iau altii si isi creaza la randul lor un stil anume.
Asa numita moda a strazii sau „street style” se creaza de catre persoanele care stiu sa se orienteze dupa designurile care le pac, care le stau bine si care le reprezinta, si acum fashion icon-urile de obicei sunt numite modelele de street style, bloggeritele de moda si bloggerii de moda care sunt in tendinte mereu si apar in primele pagini ale revistelor de moda si in publicatiile online.
Coco Chanel spunea bine ca stilul nu este moda pana cand nu ajunge in strada, adica binenteles este vorba despre moda strazii. Si Coco Chanel este de asemenea chiar ea un lider in moda. Chiar daca nu mai exista, stilul si creatiile ei sunt nemuritoare si sunt inca foarte la moda, daca putem spune chiar nemuritoare. Liderii modei din generatiile trecute erau aceia care faceau parte din inalta societate, din aristocratie si femeile sau amantele acestora. Inainte nu existau la fel de multe publicatii de moda ca astazi si nici pe departe atat de multi fotogrfi de moda sau designeri pe cat sunt in ziua de azi iar stilul acestora era tres chic.