Categorii
Curiozitati Job

Metalele neferoase din Romania

Plumbul, solicitat de industria moderna (pentru conducte de apa, placi de acumulatori, foi subtiri s.a.), se extrage din minereurile complexe din zona Baia Mare (Baia Sprie si Herja), Muntii Poiana Rusca (Ruschita – plumb fara sulf utilizat in productia de acumulatori) si din Muntii Apuseni (Baia de Aries).

Zincul, folosit pe scara larga la fabricarea tablei inoxidabile (zincate), a electrozilor, precum si a altor piese si utilaje ori obiecte de uz casnic, se gaseste sub forma de galena si blenda.

Zincul se extrage din minereurile de la Nistru, Cavnic, Baiut si llba, din zona Baia Mare, de la Tarna Mare, in Tara Oasului, Valea Vinului in zona Rodna, Muncelu Mic si Boita din Masivul Poiana Rusca.

Prelucrarea zincului metalic se realizeaza la Copsa Mica (Podisul Tarnavelor). Dintre metalele usoare, aluminiul are o raspandire foarte mare in scoarta terestra si se obtine prin prelucrarea bauxitei. Este un metal usor, cu mare conductibilitate electrica si termica, care poate fi laminat sub forma de fire, foi subtiri, tabla etc.

Principalele zacaminte de bauxita se afla in Muntii Apuseni (Muntii Padurea Craiului) cu exploatari la Rosia, Varciorog, Zece Hotare. Prepararea bauxitei se face la intreprinderea de la Dobresti din aceeasi zona.
Unitati de prelucrare a bauxitei se afla la Oradea (pentru cele din zona Muntilor Apuseni) si Tulcea (pentru cele din import).

Zacamintele auro-argintifere asociate de cele mai multe ori cu sulfuri polimetalice (cupru, plumb, fier), se concentreaza in muntii Oas, Gutai si Apuseni. In zona Baia Mare (Sasar, Valea Rosie, Baia Sprie, Suior) zacamintele auro-argintifere sunt asociate andezitelor cuartifere sarmatiene si pontiene.

Zacamintele auro-argintifere din Muntii. Apuseni (partea centrala a Metaliferilor), spre deosebire de cele din zona Baia Mare, sunt legate nu numai de andezite ci si de dacite si riolite de varsta tortoniana si sarmatiana. Alaturi de aurul nativ din Apuseni apar si sulfuri polimetalice aurifere. Din aceasta categorie fac parte zacamintele din zonele Barza, Musariu Bucium, Sacaramb, Rosia Montana s.a.

Principalele zone de exploatare a minereurilor auro-argintifere sunt:

– zona Muntilor Apuseni, indeosebi in Muntii Metaliferi (Brad, Gura Barza, Musariu, Sacaramb, Baita, Zlatna, din bazinul Ampoiului; Baia de Aries, Rosia Montana, Abrud, din bazinul Ariesului). In comuna Rosia Montana s-a descoperit un mare zacamant auro-argintifer, apreciat la 300 de tone de aur si 1600 tone de argint. Exploatarea acestui zacamant ar fi cea mai mare investitie din sectorul minier de pe continentul european, care ar ajunge, in final, la 400 milioane de dolari (fonduri asigurate in totalitate de o companie canadiana). Deoarece aurul nu se gaseste sub forma de pepite,ci este disipat intr-o masa mare de minereu, ar fi necesara procesarea multor milioane de tone de minereu (peste 13 milioane de tone anual), ceea ce ar determina o modificare radicala a peisajului (excavatii, acumulari de steril, drumuri etc.), stramutarea pe un nou amplasament a unui sat cu 300 de gospodarii.

– zona Muntilor Gutai (Cavnic, Baia Sprie, Herja, Sasar, llva, Suior etc.), unde aurul este asociat cu alte minereuri neferoase;

Prelucrarea minereurilor auro-argintifere se face in centrele Zlatna, Criscior-Brad, Baia Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *