Categorii
Beauty Cinema Curiozitati Dragoste

„Pe aripile vantului”

Pe aripile vantului
Pe aripile vantului

„Pe aripile vantului” este un film romantic, istoric si epic din 1939 adaptat dupa romanul castigator la premiului Pulitzer scris de Margaret Mitchell. Filmul a fost produs de catre Davis O. Selznick si regizat de Victor Fleming. Avand actiunea in sudul Statelor Unite in secolul al XIX-lea, productia prezinta povestea lui Scarlett O’Hara, fiica incapatanata a unui proprietar de plantatie din Georgia, din momentul in care se indragosteste de Ashley Wilkes, care urmeaza sa se casatoreasca cu verisoaraa sa, Melanie Hamilton, pana la casatoria cu Rhett Butler. Pe parcursul romanului se desfasoara Razboiul Civil American si perioada Reconstructiei, perspectiva fiind cea a proprietarilor de sclavi sudisti. Rolurile principale sunt interpretate de catre Vivien Leigh, Clark Gable, Leslie Howard si Olivia de Havilland.

Productia filmului a intampinat dificultati de la inceput. Filmarile au fost amanate timp de doi ani, datorita determinarii lui Selznick de a-l angaja pe Gable in rolul lui Rhett Butler si a „cautarii pentru Scarett”, castingul pentru acest rol testand 1.400 de femei. Scenariul original a fost scris de catre Sidney Howard, insa a trecut prin multe schimbari ale altor scenaristi pentru a avea o lungime potrivita. Regizorul initial, George Cukor, a fost concediat la scurt timp dupa inceperea filmarilor si a fost inlocuit de Victor Fleming, care, la randul sau, a fost inlocuit pentru scurt timp de Sam Wood, cat Fleming luase o pauza din cauza extenuarii.

Filmul a fost primit cu recenzii pozitive de la momentul lansarii in decembrie 1939, desi unii i-au criticat dimensiunea foarte mare (221 de minute, ajungand la 238 daca sunt incluse overtura, intermisia etc). Distributia a fost foarte apreciata, mai ales Vivien Leigh in rolul lui Scarlett. La a 12-a editie a premiilor Oscar, „Pe aripile vantului” a primit zece premii Oscar din 13 nominalizari, inclusiv „Cel mai bun film”, „Cea mai buna actrita intr-un rol principal” (Vivien Leigh), „Cea mai buna actrita intr-un rol secundar” (Hattie McDaniel), „Cel mai bun regizor” (Victor Fleming) si „Cel mai bun scenariu adaptat” (acordat postum lui Sidney Howard); Hattie McDaniel a fost prima persoana de culoare care a castigat un premiu Oscar. La vremea respectiva, filmul a stabilit un record pentru cele mai multe nominalizari si cele mai buna premii castigate. Din punct de vedere comercial, a devenit cel mai de succes film al tuturor timpurilor, pastrand titlul pentru mai mult de un sfert de deceniu. Ajustat dupa inflatie, „Pe aripile vantului” continua sa fie cel mai de succes film al tuturor timpurilor in toata lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *