Climatologii din intreaga lume se ocupa de calcularea impactului de lunga durata a incalzirii globare asupra planetei noastre, iar noile descoperiri aduc noi probleme in imaginea de ansamblu. Oamenii de stiinta din Statele Unite sustin ca primara va veni isi va face aparitia din ce in ce mai repede in fiecare an, astfel ca pana in anul 2100, acest anotimp va veni mai repede cu o luna. De asemenea, primavara care o stim in prezent, nu va semana deloc cu aceea care va fi in urmatoarele decenii.
Studiul a folosit doi indicatori cunoscuti ai sezonului pentru a ajunge la aceste concluzii- „leaf out”- adica momentul in care frunzele incep sa apara- dar si „first bloom”- momentul in care florile incep sa infloreasca. Prin analizarea datelor din 1950 si realizarea predictiilor pana in 2100, oamenii de stiinta sustin ca primavara va veni mai repede cu 23 de zile fata de momentul actual, iar sosirea sa va fi mai neregulata. Predictiile studiului scot in evidenta potentialul unei „primaveri false”, in care vremea incepe sa se incalzeasca, dupa care se va raci brusc- iar acest lucru inseamna o problema destul de mare fata de florile si plantele care se bazeaza pe cursul normal al naturii. Climatologii au analizat datele climatice din intreaga lume, iar rezultatele sugereaza ca schimbarea va fi mai evidenta in partea de vest a continentelor lumii.
Cum va reactiona natura?
Un alt lucru destul de grav va implica comportamentul pasarilor si a insectelor- care se bazeaza pe plante pentru polenizare. Pasarile au tendinta sa se bazeze pe lungimea zilei atunci cand migreaza, in timp ce plantele se bazeaza mai mult pe temperatura. In functie de rezultatele studiului, populatia de pasari ar avea mai multe sanse de supravietuire daca ar avea capacitatea de a-si modifica migratiile anuale astfel incat sa se potriveasca cu schimbarea sezoanelor, in timp ce plantele nu au aceeasi sansa.
Din toate sezoanele, primavara este cea mai vulnerabila in fata unui climat imprevizibil, deoarece se bazeaza pe schimbari de vreme calda cu revenirea perioadelor de inghet.
Un răspuns la “Primavara ar putea veni cu o luna mai repede pana in 2100”
cu siguranta incalzirea globala are un efect nu doar asupra vremii, ci si asupra sanatatii, dezvoltarii umane