Din ce in ce mai multi oameni de stiinta sustin ca un pui de somn tras de dupa masa este chiar benefic pentru sanatatea noastra. In primul rand, somnul are efect benefic asupra memoriei noastre. Somnul de dupa-amiaza relaxeaza organismul, elimina stresul acumulat in primele ore ale zilei, incarca organismul cu energie pozitiva si creste capacitatea creierului de a acumula noi informatii.
Se recomanda ca somnul de dupa amiaza sa nu depaseasca mai mult de 45 de minute, maximum o ora. Exista riscul ca dupa un somn prea lung, persoana sa se trezeasca buimaca si sa aiba nevoie de minute bune sa se dezmeticeasca ca sa-si intre in ritmul normal de lucru, cum exista si riscul de a nu mai putea dormi noaptea. O ora de somn dupa-amiaza stimuleaza creierul, restabilind puterea de concentrare si capacitatea de memorare.
Cercetatorii sustin ca un pui de somn dupa amiaza reduce riscul mortalitatii cauzat de problemele de inima, mai ales in cazul barbatilor tineri si sanatosi. Acest studiu, realizat in Grecia timp de 6 ani, a demonstrat faptul ca 30 de minute de somn in cel putin trei dupa amieze pe saptamana a scazut riscul de deces din cauza bolilor de inima cu 37%. Expertii sustin ca odihna de dupa amiaza poate ajuta organismul uman sa se relaxeze si sa reduca nivelul de stres.
Care sunt efectele nocive ale somnului de dupa amiaza?
Somnul de dupa-amiaza, in cazul unei persoane adulte duce la probleme de digestie, obezitate si, chiar la diabet zaharat. S–a demonstrat faptul ca cei care obisnuiesc sa doarma in timpul dupa-amiezii prezinta cu pana la 26% mai multe sanse sa se imbolnaveasca de diabet. In timpul somnului de dupa-amiaza corpul nu mai produce insulina, iar in momentul trezirii intervin diferite procese si mecanisme care impiedica insulina sa isi faca efectul.